HunEngDeuPln
háttér
 

Hirdetés 2020. április 26-án

Az előttünk álló hét folyamán, pénteken megkezdődik az idei évben is május hónapja, ami a Boldogságos Szent Szűznek szentelt időszak. Ilyenkor a májusi litániával, májusi ájtatossággal köszöntjük égi Édesanyánkat. Az idei esztendőben a májusi ájtatosságot nem tudjuk közösen elvégezni Templomunkban a járvány miatt, így arra kérek mindenkit, hogy otthon, családja körében, együtt imádkozzák el, esetleg énekeljék el ezt a litániát, köszöntve Máriát, égi Édesanyánkat.

Az előttünk álló héten, pénteken van május hónap elsőpéntekje, ezért aznap a szentmisét a rózsafüzér-társulat élő és ? tagjaiért mutatom be, ajánlom fel és a mise végén el fogom imádkozni a Jézus Szíve litániát. A járvány miatt sajnos betegeink meglátogatása most elmarad.

Szombaton van május hónap első szombatja, így aznap a szentmisét a tisztítóhelyen szenvedő lelkekért mutatom be.

Jövő vasárnap van május hónap elsővasárnapja, így a délelőtt fél 10-kor kezdődő mise végén megtartjuk szentségimádásunkat, ahogyan volt ez április elsővasárnapján is. Ám a titokmegáldás és a titokváltás most kivételesen elmarad, jelen helyzetre tekintettel.

 

Miserend (2020. április 27 - május 3):

Most következik a búzaszentelés szertartása, amelyet a járvány miatt itt, a Templomban végzünk majd el. Ez azt jelenti, hogy a rövidebbik változatot kell elimádkozni, ami a következőképpen történik: Kérem a bennünket néző és hallgató Hívektől, hogy az egész szertartás alatt álljanak. A búzaszentelést bevezető ének után következik a Mindenszentek litániája. A litánia elején a sekrestyében lila színű palástot veszek fel, majd a litánia végén, a termény megáldása előtt és után csak egy evangéliumot olvasunk fel, tehát nem kell a négy égtáj felé fordulni. Miután megáldottam és szenteltvízzel meghintettem a friss vetést, a szentmise befejező áldásával ér véget a szertartásunk. A mise befejező énekét követően a megszentelt búzát elhelyezzük Templomunkon kívül, a kereszt lábánál, amelyből vihetünk haza otthonainkba, akár a mai nap folyamán, akár pedig az előttünk álló hét bármelyik köznapján.


2020-04-26
Szerző: Dr. Lipták József plébános
Heti hirdetés
facebook email nyomtatás